Over Bouw = Wouw

Waarom Bouw = Wouw? Utrecht groeit. De komende jaren staan bol van renovatiewerk, woningverduurzaming en nieuwbouwprojecten. Zonder nieuw personeel wordt dit een onmogelijke opgave. Het project Bouw=Wouw enthousiasmeert leerlingen en werkzoekenden voor lokale leerwerkplekken in de bouw. Hierin werken bouwbedrijven, woningcorporaties, (vmbo- en mbo-)scholen, praktijkopleiders en professionals in de wijk samen om kandidaten op te leiden voor technische beroepen. Een vruchtbaar én toekomstbestendig project.

Ontstaan en founding partners

Bouw=Wouw startte in 2017 als proefproject in de Utrechtse wijk Overvecht. Woningcorporatie Mitros werkte samen met aannemer Hemubo, ROC Midden Nederland en praktijkopleiders Bouwmensen Utrecht en IW Midden. Het doel was om 12 (BBL-) leerwerkplekken in te vullen voor Overvechtse jongeren en werkzoekenden op een renovatieproject van 362 woningen. Twee middelbare scholen (Trajectum en Pouwer College) draaiden mee om hun leerlingen meer loopbaanoriëntatie te geven richting bouw en techniek.

Successen

Ruim 100 kandidaten zijn begeleid, geïnformeerd, en geënthousiasmeerd voor een potentiele opleiding of werkplek in bouw of duurzame techniek. Uiteindelijk hebben maar liefst 20 kandidaten (delen van) hun praktijktraining gevolgd op het project. Nog eens 20 kandidaten vonden niet op het project, maar elders een plek op een relevante opleiding of werk in de sector. Deze eerste fase was erg leerzaam; naast concrete successen voor kandidaten leverde het vele inzichten en een vruchtbare werkwijze voor werving en samenwerking op.

Nieuwe partners

Inmiddels zijn meerdere nieuwe partners aangehaakt en breidt het netwerk uit. Bijvoorbeeld met woningcorporatie Bo-Ex, Stedin en aannemers als Rutges, Wits, Talen, VIOS Bouw en BAM/AM of installatiebedrijven zoals ULC.