"Bij BAM ben ik heel gelukkig"

31/03/2022

Er is weinig zo fascinerend als het ontwerpen van gebouwen of andere objecten, vindt Samir Zerrouki (51). Hij is bouwkundig tekenaar in hart en nieren. In zijn geboorteland Marokko deed hij hier de nodige ervaring in op. Het liefst pakt hij zijn vak weer op, nu hij in Nederland woont. Op de beroepenmarkt kwam hij via Bouw=Wouw in contact met BAM. Nu loopt hij stage bij BAM Advies & Engineering en leert hij iedere dag bij.

Al op jonge leeftijd vond Samir architectuur interessant. Hij volgde daarom in zijn geboorteland Marokko een opleiding tot bouwkundig tekenaar en werkte daar jarenlang voor een architectenbureau. Acht jaar geleden kwam hij naar Nederland. “Omdat ik de taal niet sprak, was het moeilijk voor mij om een baan te vinden die bij mijn ervaring past. Daarom heb ik onder andere als postsorteerder, schoonmaker en machinebediener gewerkt. Na een tijdje raakte ik werkloos. Ik wilde heel graag weer doen waar ik goed in ben, daarom leerde ik mezelf omgaan met nieuwe 3D-software zoals SketchUp. Zo bleef ik op de hoogte van mijn vakgebied. En ik ging naar de Beroepenmarkt begin maart, samen met mijn jobcoach Mohamed.”

De weg naar werk
Ook BAM was aanwezig op de beroepenmarkt. Samir viel op door zijn opleiding, daarom wilde BAM hem graag aan het werk zien. Bouw=Wouw maakte afspraken met BAM, uitzender Ampliar, het UWV en Samir zelf. Hierdoor kan hij stage lopen bij BAM en behoudt hij zijn uitkering. “Ik ben heel blij dat ik hier kan werken”, vertelt Samir. “Ik leer veel van mijn collega’s en zij ook van mij. Iedereen is ontzettend aardig voor me. Ik voel dat ik weer meetel.” BAM begeleidt Samir en biedt hem de kans om bij te leren. Momenteel is hij bezig met een training in Revit. Dat is software waarmee je in 3D kunt modelleren. “Het programma is nieuw voor mij. Soms is het nog moeilijk, maar gelukkig staan mijn collega’s altijd voor me klaar als ik om hulp vraag.”

Een baan op afstand
Door de coronacrisis werkt Samir tijdelijk vanuit huis. Dat maakt zijn werk een stuk lastiger. “Ik vind het juist fijn als mijn collega’s en vaste begeleider dichtbij zijn. Dan kunnen ze me helpen als ik ergens mee vastloop. Via de telefoon of computer is dat moeilijk. Ik hoop daarom dat ik weer snel naar kantoor mag. Deze baan maakt mij gelukkig. Eindelijk doe ik weer waar ik goed in ben. Ik zou na deze stage heel graag bij BAM blijven. En als dat niet kan, hoop ik dat ik bij een architectenbureau kan werken.”

“Wat me direct aan Samir opviel, was dat hij in oplossingen denkt. Hij herkent situaties snel en weet heel goed wat er moet gebeuren. Een heel waardevolle eigenschap, in mijn ogen. Soms zijn mensen verrast als hij uit het niets met een slim idee op de proppen komt. Dat komt denk ik omdat hij rustig is, en vaak wat meer op de achtergrond blijft. Door zijn ervaring weet hij al heel veel. Als hij zich nog vaker laat gelden, is hij voor heel veel bedrijven een aanwinst. - Mohamed El Karouni, jobcoach, st. Pozitive.

“Wij werken graag mee aan dit soort loopbaantrajecten. In zijn cv zag ik dat Samir een gedegen vakopleiding heeft gehad. Hij is als het ware een ruwe diamant. Ik vind het mooi dat we hem – en anderen die in een vergelijkbare situatie zitten – bij BAM een kans kunnen bieden. Samir werkt hard en leert veel over hoe het bouwproces in Nederland functioneert. Daarnaast beheerst hij de Nederlandse taal steeds beter. Hopelijk helpen we hem met deze stage zijn talent optimaal te benutten. Als hij zoveel progressie blijft boeken, ben ik ervan overtuigd dat hij het gaat redden. Bij BAM of ergens anders in de bouwsector.” - Patrick van der Vliet, Manager Vakgroep Wonen BAM Advies & Engineering.