‘Door de Beroepentuin weet ik eindelijk wat mijn ambities zijn’

29/03/2022

In de kas aan de Gageldijk in Utrecht worden geen planten gekweekt, maar vakmensen. Onder het glazen dak stoomt De Beroepentuin sinds juni 2020 kandidaten klaar voor een carrière in de bouw en techniek. Zoals Niels Kampen (18). Vorig jaar wist hij nog niet wat zijn carrièremogelijkheden waren. Nu wel. En nog mooier: door De Beroepentuin heeft hij ook nog een baan gevonden.

Dat Niels geen duidelijk toekomstbeeld had, kwam door zijn chronische slaapstoornis. Daardoor lukte het niet om zijn middelbare school af te maken. Uiteindelijk kwam hij terecht bij De Beroepentuin. Dit initiatief is bedoeld voor mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld doordat ze statushouder zijn, een uitkering krijgen of dus geen schooldiploma hebben. De deelnemers starten met een oriëntatieperiode van twee weken, waarin ze kennismaken met beroepen als zonnepanelenmonteur, loodgieter of stukadoor. Daarna kiezen ze een beroep en volgen in een aantal weken de bijbehorende opleiding. Hebben ze de opleiding afgerond? Dan krijgen ze, met bemiddeling van de tuin, een baan.

Eindelijk duidelijkheid

“Dankzij De Beroepentuin weet ik waar mijn ambities liggen”, vertelt Niels. Via het RMC- regio Utrecht kwam hij er in juni terecht. Het RMC is een samenwerking tussen scholen, mbo-instellingen en gemeenten uit de regio Utrecht en heeft als doel het aantal schoolverlaters te verminderen. “Doordat ik bij de tuin in de eerste weken aan elk beroep kon ‘snuffelen’, kwam ik erachter dat ik verwarmingsmonteur wil worden. En dat de opleiding tot loodgieter hierbij past. Het mooiste aan mijn werk vind ik het bouwen van complete installaties, van het aanleggen van de ketel tot het ophangen van de verwarming. Overigens was het traject prima te combineren met mijn slaapstoornis, want ik hoefde er maar drie dagen per week te zijn.”

Leren van de meesters

In totaal zat Niels iets meer dan drie maanden bij De Beroepentuin. Vooral de praktijklessen vond hij erg interessant. “Elk vak heeft een leermeester – iemand met veel ervaring. Leermeesters geven uitleg, maar laten je vooral veel zelf doen. Hierbij kijken ze niet alleen naar hoe je dingen installeert, maar ook naar hoe je samenwerkt en naar klanten luistert. Tijdens de lessen ontdekte ik dat ik niet heel snel werk. Dit komt doordat ik best perfectionistisch ben. Daar was een goede oplossing voor: samenwerken met een medekandidaat. Hierdoor ging alles veel sneller en leerden we ook nog van elkaar.”

Betrokken begeleiders

Naast dat Niels lessen volgde, ging hij ook aan de slag. “Bij installatiebedrijf De Vreeden KlimaService. De Beroepentuin regelde dat ik er langs kon gaan voor een gesprek.” Om hem niet helemaal in het diepe te gooien, schoven ze zelf ook aan. “Ik sleepte de klus in de wacht, liet zien wat ik in huis heb, en kreeg een contract aangeboden! Nu heb ik al een paar maanden een baan. En ook nu ik geen lessen meer volg, blijft De Beroepentuin betrokken. Net als het RMC, trouwens. Gewoon, door af en toe een appje te sturen om te weten hoe het met me gaat. Mijn coach van De Beroepentuin is er straks ook bij als mijn contract verlengd moet worden. Daar ben ik heel blij mee.”

Heldere visie

Het belangrijkste wat De Beroepentuin Niels bracht, is een toekomstvisie. “Voordat ik aan het traject begon, had ik echt nog geen idee wat ik wilde met mijn leven. Ja, ik wist dat ik wat met mijn handen wilde doen. Maar wat…? Door De Beroepentuin is dit voor mij veel duidelijker. Want nu ik weet dat de installatietechniek me goed ligt, zie ik hier wel een carrière in. Ik wil eerst een paar jaar ervaring opdoen en groeien bij De Vreeden. Het is mijn bedoeling om over een paar jaar, als ik 24 of 25 ben, nog eens goed te kijken wat ik verder wil met mijn carrière. Wie weet start ik zelfs mijn eigen bedrijf als verwarmingsmonteur. Ik ben nog jong, dus de toekomst ligt voor me open!”

Ben je of ken je iemand die net als Niels graag in de bouw en techniek wil werken? Of wil je graag weten hoe jouw bedrijf of werkgever kan bijdragen aan De Beroepentuin? Neem dan een kijkje op Beroepentuin.nl of mail naar Murat.Ersoy@deberoepentuin.nl.