Een jaar corona: hoe staat de bouw ervoor?

30/03/2022

Een economische crisis raakt de bouwsector doorgaans hard. Maar opvallend genoeg bouwden we in 2020 goed door. Hoe komt dat? En wat kan de bouw verwachten in de komende jaren? We vragen het Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw.

“Toen de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte, hielden we ons hart vast voor de bouwwereld. Maar wat bleek? Deze crisis is anders dan de anderen. De bouwproductie kromp minder dan gedacht, in totaal twee procent. De bouw is tijdens de crisis gewoon doorgegaan, in tegenstelling tot horeca en andere zaken. Daarbij ontvingen veel bedrijven inkomensondersteuning van de overheid. En verschillende banken en verhuurders stonden uitstel van betaling toe. Dit zorgde ervoor dat veel mensen gewoon hun salaris kregen tijdens de crisis. Het gevolg? We gingen massaal ons huis verbouwen.”

Aandacht voor het huis

“Door de lockdowns konden we ons geld niet uitgeven zoals we dat gewend zijn. We konden niet op vakantie, niet uiteten of een uitje boeken. Dat leidde tot een verschuiving in het consumptiepatroon. We investeerden in ons eigen huis, waar we op dat moment ontzettend veel waren. Ook bij bedrijven zagen we verbouwingen, vermoedelijk maakten zij gebruik van het feit dat iedereen thuiswerkte. Hierdoor groeide de herstel- en verbouw in 2020 zelfs wat. ”

Minder vacatures

“Krimp kwam vooral voor in de nieuwbouw. Niet zozeer door covid-19, maar vanwege vertraging van vergunningen. Hierdoor daalde de totale productie wat, maar de werkgelegenheid bleef redelijk op peil. Wel waren er duidelijk minder vacatures bij de bouwbedrijven. Jonge mensen die graag aan de slag willen in de bouw, kwamen in deze periode wat lastiger aan een baan. De meeste mensen die al in de bouw werkten behielden hun baan, maar wij zagen de hoeveelheid werk in uren wel afnemen.”

Dip in 2021

“De bouwproductie krimpt in 2021 nog wat meer dan vorig jaar, verwachten we. De coronacrisis is voorlopig nog niet voorbij, en dat gaan we financieel merken. De steunmaatregelen van de overheid stoppen ook een keer. En verhuurders en bankiers willen op een gegeven moment ook de uitgestelde betalingen afhandelen. Dat gaat voor bedrijven gevolgen hebben, en daarmee ook voor de bouw. De woningnieuwbouw trekt ook nog niet aan. Overheden stellen hier steeds meer eisen aan, en die werken kostenverhogend. Ook moet er steeds meer binnenstedelijk gebouwd worden. Een flinke puzzel, waardoor de besluitvorming vaak lang duurt.”

Werk in het vooruitzicht

“Ondanks de vermoedelijke krimp, zie ik geen alarmerend beeld. We hebben de komende jaren een grote maatschappelijke opgave, namelijk die van de woningnood. Dat levert op den duur veel werk op. Daarnaast wil de overheid veel woningen verduurzamen en zijn verschillende bruggen en sluizen in de Nederlandse infrastructuur toe aan een opknapbeurt. Hiervoor moeten bouwbedrijven straks meer jonge arbeidskrachten aan zien te trekken. Belangrijk om daar nu al goed over na te denken.”

Meer jonge mensen werven

“Ik hoor vaak om mij heen dat de bouw meer sexy moet worden. Jonge mensen zouden met hippe technologie willen werken. Maar uit onze onderzoeken blijkt dat zij het ambachtelijke werk in de bouw juist erg waarderen. Ze zitten niet graag op kantoor, maar vinden de afwisseling van werklocaties en werk juist erg leuk. Speel hierop in bij je vacatures en biedt ze daarnaast stimulerende beloningen. Een mooie bonus bij het behalen van een certificaat, bijvoorbeeld. Zij zijn uiteindelijk toch ook weer jouw ambassadeurs onder leeftijdsgenoten.”