“Ik wil hier blijven werken tot mijn pensioen”

06/02/2023

Telkens weer een andere baan. Soms wel vijf per jaar. Ulf Henning (59) was er behoorlijk klaar mee. Gelukkig kwam er een baan op zijn pad waar zijn beperking níet in de weg zit. Nu werkt hij met veel plezier als werkvoorbereider bij Bloemendal Techniek. “Ik ga fluitend naar mijn werk en fluitend weer naar huis.”

Sinds twaalf jaar is Ulf auditief beperkt. “Als kind had ik een trommelvliesontsteking. De artsen voorspelden dat ik slechter zou gaan horen in de loop der jaren. Die voorspelling is uitgekomen”, vertelt hij. “Lang niet iedereen snapt dat ik een gehoorbeperking heb. Daar liep ik ook vaak op de werkvloer tegenaan. Omdat ik gewoon praat en gehoorapparaten heb, denken ze dat ik alles kan. Ik kan ook alles, alleen niet de hele dag bellen.” Zijn vorige baan was om die reden geen match. “Het was een hartstikke leuke werkplek, maar ik moest 150 telefoontjes per dag wegwerken. Tijdens mijn sollicitatie zeiden ze dat ik af en toe moest bellen. Nou, dat was dus niet waar.”

Een mooie kans  
De afgelopen jaren heeft Ulf veel banen gehad, soms wel vijf verschillende per jaar. Meestal vond hij administratieve functies via een uitzendbureau. “Omdat ik vaak mensen verving die ziek waren, kon ik maar een paar maanden blijven. Soms hield een baan ook op omdat ze voor een jonger iemand kozen of omdat mijn beperking toch een struikelblok bleek.” De huidige baan van Ulf kwam toevallig op zijn pad. “Ik stond op het punt om ergens anders een contract te tekenen toen ik werd benaderd door Servicepunt Techniek Midden-Nederland. Ze hadden een werkplek bij een interessant technisch bedrijf voor mij. Na een kort gesprek was ik om. Ik heb elektrotechniek gestudeerd en vind het geweldig dat ik deze kennis nu kan gebruiken.”

© Maartje ter Horst

Geen dag hetzelfde
Bij Bloemendal Techniek werkt Ulf nu vier maanden als werkvoorbereider. “In die tijd heb ik een cursus installatie en inspectie van zonnepanelen gevolgd met een financiering van Servicepunt Techniek. Nu bereid ik de montage van zonnepanelen voor. Het is heel afwisselend werk. Van administratieve klussen – zoals onderdelen bestellen – tot technische vraagstukken. En ook belangrijk: de werksfeer is heel goed. Daardoor ga ik fluitend naar mijn werk en fluitend weer naar huis.” Ulfs gehoorbeperking is bij deze functie gelukkig geen probleem. “Andere collega’s doen al het contact via de telefoon en ik red mij goed per mail. Het voordeel is dat ik zo ook meteen alle afspraken zwart op wit heb.”

Een plek voor iedereen  
Dat Ulf niet bij een standaardbedrijf solliciteert, heeft hij tijdens zijn eerste gesprek al door. “Er zijn genoeg bedrijven die geen begrip hebben voor mensen met een beperking en eisen dat je compleet inzetbaar bent. Bloemendal Techniek is anders. Ze hebben veel ervaring met mensen met een beperking. Zo is er onder anderen iemand in dienst die in een rolstoel zit. Dat is hier geen punt.” Zijn toekomst op werkgebied ziet Ulf zonnig in. “Ik hoop hier tot mijn pensioen te blijven werken. Elke dag leer ik bij en er zijn nog genoeg cursussen die ik wil volgen. Ik heb hier echt mijn plek gevonden.”

Wilt u ook een werkplek bieden aan een zij-instromer? Neem dan contact op met het SPT. Kijk voor alle informatie en aanvullende gegevens op: https://sptmidden.nl/.