"Ook in de bouwsector heb je kantoorfuncties"

31/03/2022

Mirjam Sentel (41) maakte dit voorjaar een interessante carrièreswitch: ze stapte over van de bank- naar de bouwsector. Haar hele leven heeft ze al een grote passie voor huizen, of het nu gaat over de fundering of de kleur op de slaapkamermuur. “De overstap van bank naar bouw voelde daarom als een heel logische stap.”

Jarenlang werkte Mirjam als financieel assistent hypotheken bij de Rabobank. Een veelzijdige baan, waarbij ze klanten van A tot Z begeleidde bij de aankoop van een huis. Toen de bank ging reorganiseren, besloot Mirjam een nieuw pad in te slaan. Ze begon in de avonduren aan de opleiding elementaire bouwkunde A, bij de stichting BOB-KOB in Zoetermeer. “Daar leer je de basis van het bouwen van een pand: van de grond tot het dak, en alles ertussenin. Ik vond het geweldig leerzaam. Bij mij in de wijk wordt momenteel veel gebouwd. Alles wat ik leerde, zag ik meteen terug in de praktijk. De docent had het eens over een klapdak. Ik dacht: ‘Een wat?’ Een paar dagen later kwam er nota bene een truck langs mijn huis rijden met zo’n klapdak erop. Een hijskraan takelde het dak in zijn geheel op de woning. Fascinerend om te zien!”

Van bank naar bouw

Na drie maanden haalde Mirjam haar diploma en startte ze haar zoektocht naar een nieuwe baan. “Veel mensen associëren de bouw met werk op een werkplaats. Maar in de bouwsector heb je ook gewoon kantoorfuncties. Ik kwam een vacature tegen van BOB-KOB zelf. Ze zochten een commercieel medewerker binnendienst. Tijdens mijn studie was het contact met de medewerkers van BOB-KOB altijd ontzettend goed verlopen. Alles was tot in de puntjes geregeld en ik werd warm benaderd. Helemaal mijn stijl. Ik heb daarom gelijk gesolliciteerd en werd aangenomen!”

Zakelijk versus informeel

“Mijn nieuwe baan sluit goed aan bij de kennis en ervaring die ik bij Rabobank opdeed. “Ik heb, net als bij de Rabobank, veel klantcontact en help mensen op weg bij een belangrijke beslissing in hun leven. En ook hier doe ik alle administratieve verwerking eromheen. Ik houd me vooral bezig met de opleidingen die gaan over beheer en onderhoud. Elke dag heb ik contact met menen die net als ik een opleiding willen volgen om in de bouw te kunnen werken.”

“Een grappig verschil tussen de bank- en bouwsector is dat ik nu veel informeler contact heb met de klanten. Bij de bank was het klantcontact toch een stuk zakelijker.” Een overstap van bank naar bouw raadt Mirjam iedereen aan. Wel heeft ze één waarschuwing: “Je kunt nooit meer normaal naar een huis kijken.”

Brancheorganisatie Bouwend Nederland is het project Van Bank naar Bouw gestart. Zij onderzoeken wat er nodig is voor banken, kandidaten en bouwbedrijven om een succesvolle overstap te maken van het bank- en verzekeringswezen naar de bouw- en infrasector. Ben jij ook geïnteresseerd in een overstap? Neem dan contact op met [..]