Joseph gooide zijn leven rigoureus om

28/03/2022

Na een moeilijke jeugd raakte hij op het slechte pad. Maar vorig jaar besloot Joseph van der Vlies (31) dat het anders moest. Hij wilde ook een toekomst, net als iedereen. En die kreeg hij, via De Beroepentuin.

Joseph was nog maar twaalf toe hij de middelbare school definitief achter zich liet. Zijn moeder was een paar maanden daarvoor overleden, en sindsdien ging het niet goed met hem. Motivatie voor school had ‘ie niet meer, ook al was hij leerplichting. Zijn vader bouwde woonwagens, en bood hem een stageplaats aan. Joseph leerde er veel over het technische vak. “Zagen, schroeven, lekker sleutelen aan brommers, ik vond dat erg leuk om te doen. Maar al snel kreeg ik verkeerde vrienden. Ik was makkelijk te beïnvloeden, en voor ik het wist raakte ik op het slechte pad.”

In de put

“Ik kwam steeds dieper in de put. Het is heel moeilijk om daar op eigen houtje weer uit te klimmen”, vertelt Joseph. “Ik heb altijd zwart gewerkt en sliep bij vrienden en familie, want ik had geen eigen plek.” Vorig jaar vroeg hij een daklozenuitkering aan bij gemeente Utrecht. Die kreeg hij, inclusief een goed advies: ga eens kijken bij De Beroepentuin.

Razendsnelle scholing

In De Beroepentuin van Overvecht worden werkzoekenden praktisch opgeleid voor een baan in de bouw, techniek of energietransitie. Joseph: “Ik ging er met tegenzin heen, maar ontdekte dat het eigenlijk best lekker was, elke dag ‘knutselen’ aan iets moois. Vooral de leerlijn Infrawerk trok m’n aandacht. Waterbouw, riolering, dat soort werk kende ik nog niet. Ze vonden dat ik het goed deed, en zeiden: ‘als je zo doorgaat, stellen we je voor bij een mooi bedrijf.’ Ja ja, dacht ik. Met mijn verleden? Dat kan niet.”

Mezelf bewijzen

Toch ging Joseph er vól voor. En dat betaalde zich uit: inmiddels is hij al vijf maanden in dienst bij aannemersbedrijf Van Hees en Zonen. “Het is hier super! Het werk is mooi en ik heb aardige collega’s met wie ik goed kan praten en lachen. Momenteel ben ik veel aan het heien bij de Zuidsingel van Amersfoort. Zwaar en gaaf werk, ik ga er helemaal in op! Ik begin steeds meer de zonnige kant van het leven te zien. Ik wil ook een toekomst opbouwen, net als iedereen. Als je maar wilt, kun je alsnog veranderen.”

Werkgever over Joseph:

“We zijn erg tevreden met Joseph. Hij is handig, heeft een wil en is gedreven. Dat is het belangrijkste in dit stadium. Diploma’s komen wel. Voor een onderneming als Van Hees en Zonen is het een uitdaging om aan jonge, gemotiveerde mensen te komen. Waterbouw is een breed vak, waarvoor geen sluitende opleiding bestaat. Daarom regelden we in De Beroepentuin een ruimte waar werkzoekenden met ons vak kunnen kennismaken. Ook mensen met een moeilijk verleden, zoals Joseph. Iedereen heeft tenslotte een verhaal.”