Speeddaten voor stages met de Nelis-aanpak

27/03/2022

Wat onwennig stond Richenel Huisraad (50) in september op een hoogwerker, tijdens de Kwastendag. Hij had nog niet veel ervaring als schilder, maar dat gaf niks. De Kwastendag was namelijk bedoeld om stagebedrijven te laten zien dat hij gemotiveerd was om die ervaring op te doen en de beste te worden in het schildersvak. En dat is gelukt: vanuit het opleidingstraject Je Leven In De Verf loop hij inmiddels stage bij Talen Vastgoedonderhoud en heeft hij zicht op een baan.

Het traject Je Leven In De Verf is bedoeld om mensen met afstand tot te arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Meerdere partijen in Utrecht werken erin samen, waaronder onderhoudsbedrijven en Mitros. Het vindt zijn basis bij Stichting Nelis uit Den Haag. “Het opleidingstraject is voor schilders. Maar we hebben ook trajecten voor glazenwassers en schoonmakers”, zegt oprichter Ian Smeyers. “Om welk traject het ook gaat, de Nelis- blauwdruk is hetzelfde: kandidaten en bedrijven ‘speeddaten’ op de eerste dag, in dit geval de Kwastendag. Na een match worden de deelnemers binnen een paar maanden klaargestoomd voor het vak, dóór mensen uit het vak. En ze lopen stage bij het bedrijf waarmee ze matchten. Voor de werving en begeleiding zijn we trouwens afhankelijk van lokale samenwerkingen, zoals Wij3.0 ­– een organisatie voor activering en re-integratie van kwetsbare mensen. Over begeleiding gesproken, die krijgen kandidaten uiteraard ook op hun stageplek.”

Lerend werken

Het is een strategie die Richenel past als een jas. Door persoonlijke omstandigheden lukte het hem niet om een stabiele loopbaan op te bouwen. “Ik heb allerlei banen gehad, van dakdekker tot orderpikker. Maar gelukkig werd ik er niet van. Werken als schilder of tegelzetter leek me wel wat, omdat je ruimtes dan echt kunt omtoveren tot iets moois. Ik zocht dus naar een manier om snel praktijkervaring op te doen en aan de bak te kunnen.” Met dat in het achterhoofd tipte zijn begeleider hem over Je Leven In De Verf. En zo kwam Richenel terecht bij Talen, dat vastgoed van Mitros onderhoudt. “Ik heb eens per week een opleidingsdag en loop voor de rest van de week stage. Mijn leermeester en andere collega’s bij Talen leren me ook alles over bijvoorbeeld kitten, voorwassen en houtrot wegwerken. Heel handig voor als ik later misschien meer werkzaamheden wil doen dan alleen schilderen.”

Rechttoe, rechtaan

Volgens Ian is Richenel een mooi voorbeeld van het doel van Je Leven In De Verf: kandidaten snel opleiden en aan werk helpen, zonder al te veel poespas. “Juist in dat laatste zit ons succes. Veel processen om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen, verlopen onnodig stroperig. Dat komt doordat de organisaties erachter de kaartenbakken soms onvoldoende inzichtelijk hebben. Daardoor lopen de processen bij zowel bedrijven als kandidaten weerstand op. Tegelijkertijd wil ik ons werk niet mooier maken dan het is. De kandidaten hebben vaak problematiek als schulden of psychische problemen. Gelukkig hebben de bedrijven waarmee we werken hier begrip voor en gaan ze hier goed mee om. En daarvoor ben ik hen heel dankbaar.”