“Timmeren is écht mijn ding”

01/04/2022

Als kind timmerde Candy van Spengen (29) al vrolijk van alles vast aan de muur. Knuffels en speelgoed, niets bleef gespaard. Het timmermansbloed kruipt nou eenmaal waar het niet gaan kan. De Utrechtse heeft altijd gedroomd van een baan in de bouw, het lukte alleen maar niet om die te vinden. Tot ze op de beroepenmarkt GreenFox Social Return ontmoette. Nu heeft ze een leerwerkplek bij BAM.

Candy werkt het liefst met haar handen. Planken zagen, betonkisten slijpen. “Ik hou van hard werken, het liefst in de buitenlucht. Helaas lukte het me na de middelbare school niet om een baan in de bouw te krijgen. Ik heb onder andere ADHD en dat zorgt soms voor problemen. Ik heb een kleine gebruiksaanwijzing, maar als mensen die begrijpen, ben ik een harde werker.” In het laatste jaar van de middelbare school kreeg Candy een stage toegewezen in de horeca. Niet haar eerste keuze. “Ik had toen graag willen snuffelen in de bouwsector, maar dat was niet mogelijk. Uiteindelijk ben ik blijven hangen in het restaurant waar ik stageliep. Daarna heb ik nog andere baantjes gehad, maar ik kon nooit echt mijn draai vinden.” Een paar jaar geleden raakte ze overspannen – en kwam uiteindelijk thuis te zitten met een Wajong-uitkering.

Van bank naar BAM
Een stilzitter is Candy bepaald niet. Dus toen het beter met haar ging, nam ze de touwtjes snel weer in eigen handen. Op Facebook zag ze een oproepje voorbijkomen over de beroepenmarkt voor de bouw- en technieksector in Utrecht. Ze ging erheen en ontmoette de mensen van GreenFox Social Return – een sociale onderneming die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk helpt. Een paar weken later werd ze door hen gebeld. Candy: “Of ik aan de slag wilde bij BAM. Nou, dat wilde ik natuurlijk wel! Inmiddels ben ik door mijn proeftijd heen en ben ik al een paar maanden bouwopruimer. Ik zorg voor orde en netheid op de bouwplaats. Daarnaast assisteer ik mijn leermeester Wout, die me de kneepjes van het vak leert.”

Van je passie je werk maken
“Ik heb hier helemaal mijn draai gevonden, timmeren en techniek is écht mijn ding. Ik wil me graag verder ontwikkelen in het vak, daarom hoop ik dat ik hier mag blijven werken. Mijn collega’s zijn erg leuk en ze snappen me. Daardoor kunnen we goed met elkaar overweg. En ook belangrijk: er is ruimte voor een dolletje. Greenfox Social Return heeft me geholpen deze stap te maken, daar ben ik hen erg dankbaar voor. Hopelijk komt het nu goed en kan ik blijven doen waar mijn hart naar uitgaat.”

Robin Kroesen, leidinggevende van Candy:
“Ik vind het mooi om te zien dat Candy graag vooruit wil. Ze is erg betrokken bij het werk en het team. Ik heb haar gezegd: probeer hier te ontdekken welk aspect van de bouw je leuk vindt en zorg dat je daarin een diploma haalt. Eventueel met een nieuwe leerwerkplek hier. We begeleiden mensen van GreenFox intensief, maar dat levert de maatschappij ook veel op. Ik vind het een morele verplichting van bedrijven dat je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpt een carrière op te bouwen. Dat je ze een perspectief geeft.”

Lees ook het verhaal van Jeroen die zich liet omscholen naar de bouw!