Van vliegtuigjes vouwen tot het leeghalen van gebouwen

27/03/2022

Om 06.30 uur paraat staan, de dag doornemen, reizen van Utrecht naar Amsterdam, gebouwen die op de slooplijst staan leeghalen, terug naar de BouwHub in Lage Weide en de opgehaalde bouwmaterialen klaarmaken voor de verkoop. Calvin Oostveen (18) doet niet anders en wíl ook niet anders. Dankzij de Circulaire BouwHub van Beelen NEXT kan hij eindelijk met zijn handen werken, want boeken… die zijn niets voor hem.

Op school was Calvin niet op zijn plek. “Ik heb ADHD. Elke keer als ik een boek opensloeg, begonnen de letters te dansen. Van opdrachten op papier vouwde ik vliegtuigjes”, vertelt Calvin openhartig. Op school werd het opgemerkt. Hij mocht uitstromen. Via Mark Leeflang, accountmanager Transitie PrO/VSO bij de Gemeente Utrecht, werd hij gekoppeld aan Beelen NEXT. Zijn werkplek? De BouwHub in Lage Weide dus!

Slopen in de Bijlmerbajes

Het is nog geen tien minuten van zijn huis. De BouwHub klinkt even stoer als ’ie is: een grote loods waar materialen worden geprepareerd om te verkopen aan (vooral) particulieren. Calvin zorgt er met zijn collega’s voor dat die materialen er komen. Ze reizen naar grote steden om waardevolle spullen uit gebouwen en appartementen te halen. Denk daarbij aan keukens, kozijnen of bruikbaar hout. “De rommel eruit slopen vind ik het allerleukste om te doen”, zegt Calvin. “Afgelopen tijd hebben we de Bijlmerbajes leeggehaald. Daar ben ik dan echt trots op. Het volgende project is het oude Tivoli, lekker dicht bij huis!”

Leren van Louis

Slopen is niet het enige wat Calvin leuk vindt aan zijn baan. Hij noemt de fijne werksfeer, die ontstaat door de gezellige collega’s. Maar het is niet alleen gezellig, Calvin leert er ook veel. Daar speelt praktijkopleider Louis een grote rol in. “Louis is een soort mentor voor mij. Hij leert me praktische zaken, zoals algemene veiligheid en omgaan met machines. Maar hij heeft me ook meegegeven hoe goede communicatie tussen collega’s werkt.” Daarnaast heeft Calvin leren doorzetten. Op zijn eerste werkdag sneeuwde het hard in Utrecht. “Ik heb de hele dag sneeuw moeten scheppen. Normaal zou ik al lang de handdoek in de ring hebben gegooid, maar je moet verder kijken dan dat. Aan het einde van de dag had ik wel iets bereikt. En dat is wat telt.”