Werkgever Willemsen: “Ik ben gek op De Beroepentuin”

28/03/2022

Aan goed personeel komen? Dat is knap lastig voor veel bedrijven in de bouw en techniek. De vouchers van Provincie Utrecht zijn daarom meer dan welkom: een financiële tegemoetkoming om mensen te begeleiden en om te scholen naar een baan in de sector. Werkgever Justin Willemsen vertelt wat de vouchers voor hem concreet betekenen.

“Werkzoekenden bellen ons bedrijf steeds minder op”, vertelt Justin Willemsen. Hij is mede-eigenaar van Willemsen Infra, een grond- weg- en waterbouwbedrijf in Utrecht. “Door de grote schaarste aan personeel in onze sector is er behoefte aan instromers uit andere hoeken van de samenleving. Daarom ben ik ontzettend blij met initiatieven als De Beroepentuin.”

Voucher voor oriëntatie en scholing

De Beroepentuin is een leer-werkconcept voor mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt. In twee maanden tijd worden ze hier klaargestoomd voor een baan in de bouw en techniek. Met een voucher van de provincie Utrecht kunnen werkzoekenden een opleiding als deze betalen. Er bestaat een sollicitatievoucher, oriëntatievoucher en een scholingsvoucher – afhankelijk van wat iemand nodig heeft. Het is een mooie oplossing om werkzoekenden op weg te helpen naar een baan.

Praktijklessen

De vouchers zijn een voordeel voor zowel de kandidaten als het bedrijfsleven. Werkgever Willemsen helpt graag waar nodig om de instroom van geïnteresseerden te bevorderen. Bij de start van De Beroepentuin in Overvecht richtte hij daarom, net als een aantal andere bedrijven, een bouwhoek in over zijn vakgebied, infrawerk dus. Met een nagemaakt stukje weg en riolering kunnen kandidaten meteen oefenen in de praktijk.

Het begint met motivatie

“Kandidaten die via De Beroepentuin bij ons solliciteren, zijn een stuk gemotiveerder dan mensen die zich via andere trajecten melden”, vertelt Willemsen. “Daarom ben ik ook zo gek op De Beroepentuin! Die doet voor ons het voorwerk: ze onderzoekt samen met de kandidaten welke kant ze op willen in de sector, zorgen dat ze basiskennis opdoen én hun VCA-certificaat halen. Zo zijn de deelnemers ook meteen op de hoogte van de veiligheidsregels op een bouwplaats.”

Meer slagingskans met voucher

Ook mensen in de bijstand melden zich bij Willemsen Infra – zonder tussenkomst van een Beroepentuin of voucher. “Vaak zijn dat stevige trajecten. Als je jarenlang thuis hebt gezeten is de overgang naar zwaar werk behoorlijk pittig. Via een Beroepentuin doe je al wat ervaring en zelfverzekerdheid op, én je kiest een richting. Dit zorgt voor een hogere slagingskans bij ons op de werkvloer. Volgende week treedt Winston bij ons in dienst. Een 50-plusser, super gemotiveerd én kandidaat van De Beroepentuin. Een enorme aanwinst!”

Meer informatie over het project van de provincie en de voucherregeling vind je op: https:// sptmidden.nl/corona-crisis/.